Om Fiddan Øko-Gård

Litt Historie

Fiddan har historie tilbake til 1600 tallet. Det opprinnelige navnet var Fidland og har sitt utspring i ei Fid, eller ei søkke i terrenget med vann som renner gjennom. Betydningen passer godt til virkeligheten. Slike steder var ofte fruktbare og et godt sted å begynne å dyrke land. Navnet Fidland går igjen på gamle kart, men ble byttet ut med Fiddan på starten av 1900 tallet fordi den lokale dialekten uansett uttalte L´en som en D. Den mest naturlige skrivemåten ble derfor Fiddan.

På det meste var det 4 bruk i drift på Fiddan. I dag er det 2 gårdsbruk i drift.  Gården "Nerajore" som drives av Knut André Fiddan, og gården "Der borte" som drives av Knut Eivind Birkeland. Gårdene har et nært og godt samarbeid.


Ammeku

Hovedproduksjonen på Fiddan er ammeku. Vi har valgt storferasene Aberdeen Angus og Galloway på grunn av utmerket kjøttkvalitet med høy grad av fettmarmorering, noe som gir mer smakfullt kjøtt. Aberdeen Angus og Galloway passer godt til økologisk drift og utnytter beitene bedre enn de fleste andre raser.

På Fiddan Øko-Gård går kyr og kalver sammen på beite hele sommeren, og kalvene får suge melk på naturlig vis. Oksen går sammen med kyr og kalver hele sommeren, og sørger for at det blir kalver også til neste vår. Sommerbeitet er en blanding av kulturbeite og skogsbeite. Gresset som brukes som vinterfôr er usprøytet, og det er ikke brukt kunstgjødsel. Dyra får et økologisk godkjent tilskudd for å dekke mineralbehov.  Vi fôrer ikke med kraftfôr overhodet, så dyrene vet ikke hva det er.

Storfekjøttet fra Fiddan kan med rette kalles for et 100% rent lokalt naturprodukt!
Kjøp kjøtt her!

Sau

Sauerasen vår heter Shropshire, eller juletresauer som noen kaller dem. Shropshire er den eneste sauerasen som kan beite i juletrefelt uten å ødelegge trærne. Sauene spiser gress og blader som vokser under juletrærne, og dermed er det unødvendig med ugressbekjempelse. I tillegg får juletrærne gratis gjødsel fra sauene. Shropshire sauen gir meget velsmakende kjøtt, og er en mer naturlig og ekstensiv rase fordi som vokser langsommere og gir færre lam.  Sauene har fri tilgang til økologisk mineraltilskudd for å dekke eventuelle behov. Kraftfôr - kun som lokkemat når sauene skal flyttes, det er praktisk for da følger hele flokken etter kraftfôrbøtta!

Nydelig bærekraftig lammekjøtt - et 100% rent lokalt naturprodukt!
Kjøp kjøtt her!

Hvorfor økologisk?

Knut Andre driver 100% etter økologiske retningslinjer og er Debio godkjent. Det brukes ikke sprøytemidler eller kunstgjødsel. Vi er aldri i tvil om at et giftfritt og mest mulig naturlig landbruk er fremtidsrettet og bærekraftig. Valget er ditt men Fiddan Øko-Gård anbefaler - Velg lokalt og økologisk!

Dyrene på Fiddan skal ha det godt! Alle dyr blir kun fôret med gress, urter og løv. De går på beite ca 6 - 7 mnd i året, og selv på vinteren får de komme ut av fjøset og lufte seg et par tre dager i uken. Det gir trivelige friske dyr med kjøtt av ypperste kvalitet. Når du kjøper kjøtt fra Fiddan Øko-Gård kan du være helt trygg på at kjøttet er både bærekraftig, sunt og spesielt godt på smak.

Mat og hobby

Til eget bruk holder vi høner som gir friske økologiske egg, og vi dyrker en rekke frukt og grønnsaker. I Fiddanstjernet er det bra med ørret og bekkerøye, og i Fiddan-skogen har vi et rikt dyreliv med elg, hjort, rådyr og hare. I skogen finner vi også sopp, bær og spiselige urter. Alt dette er bra for helse og trivsel, men også et viktig tilskudd i matbudsjettet på gården. Nyt naturen hver dag og kos deg med maten den gir!

Overnatting

TreeTop Fiddan tilbyr unike overnattings-opplevelser i sørnorsk villmark. Hyttene ligger ca 1,5 km fra gården - sjekk her: 
treetop.fiddan.no
Vi har også en mini gårds Camping i sommerhalvåret - Se her: fiddan.no/fiddan-mini-camping

Alle våre kunder er velkommen til en omvisning på gården!